Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/montysuniform.se/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49
KLÄDSELRÅD | Monty's Uniform

Frack, civil högtidsdräkt

Högtidsdräkt - herrar bär frack och damer balklänning/långklänning. Frack innebär frackrock, byxor med sidenrevärer, frackskjorta, vit frackväst, vit fluga och fickur. Vita skinnhandskar används i vissa sammanhang.

Frack används vid akademiska fester, promotioner, bröllop, galamiddagar och andra stora högtidsdagar.

I stället för frack kan militär högtidsdräkt eller mörk kostym användas, men aldrig smoking.

Även folkdräkt kan bäras i stället för frack.

Cav Ceremonybas6 frackTailcoat-Cav-nobel

Jaquett

Cav Jaguett Tsar1 Jackett (även kallad förmiddagsdräkt) är en högtidsdräkt för herrar avsedd att användas dagtid (i princip endast före klockan 18), till exempel vid bröllop. Jackett förekommer i dag framför allt i Storbritannien där den används av åskådarna vid hästkapplöpningar och vid bröllop; även i Japan används den fortfarande förhållandevis ofta.

Jacketten består av en rock, vanligtvis svart eller grå till färgen, med rundade så kallade "svalskört", grårandiga byxor utan slag och i regel grå eller "buff-färgad" (ljust gulbrun) väst. Den sistnämnda kan dock numera förekomma i många olika färger, ofta även i brokadmönster. Till jackett bärs slips eller plastron. Grundtypen är grå med endast struktur eller randning, men även här förekommer numera – inte minst i Storbritannien – en rik variation. Skjortan till jackett kan ha såväl nedvikt mjuk krage som stärkkrage. Skor (eventuellt lackskor) och strumpor skall vara svarta, handskar däremot helst grå. Som huvudbonad till jackett bärs ofta svart eller grå cylinderhatt, men även andra hattyper i dessa färger kan bäras.

Den klassiska riddräkten, prästrocken, fracken och bonjouren är besläktade med jacketten.

Damerna har kort klänning.

Smoking

 Smoking - den näst finaste festdräkten. Innebär för herrar smokingjacka, smokingskjorta, tillhörande byxa och svart fluga.

SmokiCav Ceremonybas6 smokingngkavajen kan vara enkel eller dubbelknäppt och antingen ha sjalkrage eller spetsiga slag. Smokingskjortor finns med dubbelvikt krage med pliserat bröst eller frackkrage med stärkt eller pliserat bröst. Smokingflugan är i allmänhet av svart siden och det blir alltid snyggast med den modell som man knyter själv men det finns även färdigknutna. Till enkelknäppt smoking bärs antingen smoking väst i samma tyg som smokingen eller i annat passade tyg alternativt cummerband (gördel). I bröstfickan har man en vit näsduk, numera används även smokingflugor i andra färger med matchande näsduk till.

Damerna bär kort eller lång klänning.

small-SC LB IMG 9494 fin-copy-sSmoking 1 rad sjal cav storsmall-scabal aw0708 frml 750069csmall-scabal 15986287


   


 

 

Kavaj, mörk kostym


   Kostym m vest1

Kavaj - innebär för herrar mörk kostym gärna tredelad med väst och vit skjorta.

Damerna har kort klänning eller dräkt.

 

Broderade akademikragar

KOMS brodyr2Brodyr för Kungl.Örlogsmannasällskapet

Den broderade frackkragen är ett naturligt tillbehör i den akademiska klädedräkten. Frack med broderad krage används fortfarande på många håll inom den akademiska världen.
Vi tycker det är viktigt att lyfta fram denna teknik eftersom det idag bara finns några få brodöser som besitter den speciella hantverks- och teknikkunskapen i Sverige.

MTM, made to measure, måttsytt - artiklar

 

Tweedkavaj jakt13  De allra flesta som intresserar sig för manlig stil ställs förr eller senare inför tanken om att måttsy en kostym. Oavsett om man läser konservativa böcker om traditionellt herrmode eller bloggar med fokus på den senaste italienska okonstruerade kavajtrenderna är tanken om ett individuellt anpassat plagg ständigt lockande. I en tvådelad artikelserie har Manolo provat att måttsy en kostym hos Cavaliere, som är en av de få svenska tillverkarna som tillhandahåller denna tjänst.

Artikel 1 om kavaj i MTM

Guide för vad man bör tänka vid val av modell för kavajen

Klädvårdsråd

Ta hand om dina kläder

Häng alltid kavajen på en kavajgalge, en lite tjockare galge för att den bättre skall hålla formen. Har kavajen blivit skrynklig så häng den gärna i badrummet när du duschar eller utomhus för att få lite fukt i ullen, då försvinner skrynklorna. Sitt inte i bilen med kavajen på, värme och tryck på ryggen gör det svårare att få den slät igen. Stryk aldrig direkt på kostymen, använd bara ånga, annars tappar plagget, både kavaj och byxor, den tillpressade formen.

Reglementerad Sällskapsuniform

HE bryr framsida

  Reglementerad Sällskapsuniform i PDF

Tips och allmäna råd i och om tillfällen när man bär mässdräkt bl a från de publikationer i Vett och etikett som tidigare fanns vid Kungl Sjökrigsskolan och vid de andra kadettskolorna i FM.

Observera att denna folder är baserad på det som gällde enligt UniR FM 2003 års utgåva och inte uppdaterad efter den nya FM Uniformsbestämmelser 2015.

Copyright © 2013 Monty's uniform. Alla rättigheter reserverade.
Monty's Uniform | Besöksadress efter tidsbokning i Skrädderiet på Västmannagatan 27, 113 25 Stockholm | Mobiltelefon: +46 70-589 51 52